]]>

26 Ekim 2010 Salı

İNSAN YÜZÜNDE DOĞUŞTAN BARKOD SİSTEMİ VAR !

Etrafımıza baktığımızda, birçok yüz görürüz. Tanıdığımız birinin yüzünü ise; ne kadar kalabalık bir ortam olursa olsun fark etmemiz sadece birkaç saniye alır... Beyindeki yüz tanıma sürecinin nasıl gerçekleştiğini araştıran bilim adamları, oldukça şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşmışlardır.

Yapılan araştırmalarda, yüzün beyin tarafından okunabilen bir barkod sistemine sahip olduğu keşfedilmiştir.

PEKİ, BEYİNDEKİ YÜZ TANIMA SÜRECİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Bu, beyinde görsel kortekste gerçekleşen oldukça kompleks bir süreçtir:


* İlk önce kaşlar, gözler, dudaklar gibi yatay çizgi oluşturan özelliklerin beyin tarafından algılanmasından sonra, bu çizgilerin siyah ve beyaz renklerde kodlandığı belirlenmiştir.

* Cilt ve yanaklar parlaklıkları nedeniyle beyaz olarak, dudaklarımız kaşlarımız ve göz çukurlarımızın da gölgelikleri nedeniyle siyah olarak kodlandığı tespit edilmiştir.

Araştırmayı yürüten Dr. Dakin “Bu şekildeki yatay bilgi çizgileri, süpermarket barkodlarını anımsatmaktadır” diyerek bu kod sistemine dikkat çekmiştir.


Süpermarket barkodları, bilgi sağlamanın etkin bir yoludur. Düz, tek boyutlu çizgiler sayı gibi 2 boyutlu karakterlerin algılanmasından çok daha kolaydır.

Çiçekler, manzaralar gibi farklı doğa görüntülerini inceleyen araştırmacılar, bu “barkoda elverişli sistemin” sadece yüzde olduğunu fark etmiştir.


Barkod, motif olarak, beynin görsel kısmında tanınması açısından çok daha elverişli bir modeldir. Birden fazla görüntünün beynin görsel korteksinde işlendiği durumlarda, farklı görüntüler içerisinden barkodu ayırt etmek daha kolaydır ve bu sayede de yüzün görüntüsünün beyinde değişmemesini sağlar.

Bu nedenle de, ne kadar hızlı hareket ederse etsin ya da ne kadar fazla görsel öğenin bulunduğu bir yerde bulunursa bulunsun, yüz her zaman tanınır.

Yüksek hızda hareket eden cisimlerin bulunduğu alanlarda, fotoğraf makineleri çektikleri görüntüyü aktarırken görüntünün arkasından uzayan bulanık yansıma görüntüler göze çarpar ve görüntünün kalitesi bozulur. Ancak yüz ne kadar çok sayıda hızlı hareket eden cisimlerin bulunduğu ortamda olursa olsun, her zaman tanınabilir.


* Barkod Sistemi Vesilesi ile Yaşanacak Önemli Bilimsel Gelişmeler:

Bilim adamları yüzdeki bu barkod sisteminin “daha iyi yüz tanıma yazılımları” geliştirmek açısından çok önemli olduğunu bildirmektedirler. Yüz tanıma programları her ne kadar ilerlemiş olsalar da, kalabalık alanlarda yüzleri tanımada henüz pek başarılı değillerdir. Ancak yüzdeki bu kod sisteminin taklit edilmesi, polislerin havaalanında suçluları tespit etmesine yardımcı olacak CCTV kameralarının gelişmesi sağlanmış olacaktır.

İçinde bulunduğumuz bilgisayar çağında günlük yaşamımızı kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen ve ürünlerin alım satımında kolaylık sağlayan barkod sistemi, uzun yıllar eğitim gören bilim adamlarının önemli bir teknolojik buluşu olarak kabul edilir.

Oysa bizlerin yeni kullanmaya başladığı bu sistem, yüzümüzde ilk yaratıldığımız andan beri vardır. Kuşkusuz bu barkod sistemi, bedenimizin her ayrıntısında eksiksiz bir yaratılışın var olduğunu kanıtlar. Bu sistem tüm özellikleriyle akıl, bilgi, ölçme ve değerlendirme gibi kavramlar gerektirdiğinden barkod sistemi gibi düzenli ve kusursuz bir yapının tesadüfen oluştuğu düşünülemez.

Bedenimizdeki her yapı gibi, bu özel sistem de, en üstün özelliklerle yaratılmıştır. Yüce Rabbimiz kusursuz yaratışının delillerini insanlara doğal barkod sistemi gibi çeşitli örneklerle göstermektedir.

*****

“Onlar, ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah'ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (Ve derler ki:) "Rabbimiz, sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek yücesin, bizi ateşin azabından koru." [Al-i İmran Suresi, 191]

------
KAYNAKLAR:

1) “Natural 'Barcodes' Help Us Recognize Faces”, Science Daily Magazine, Nisan 14, 2009 sayısı

2) Dakin, S. C., & Watt, R. J. “Biological "barcodes" in Human Faces”, Journal of Vision, Nisan 9, 2009 sayısı







sitemiz kez ziyaret edilmiştir.

http://haberanatomi.blogspot.com/