]]>

12 Temmuz 2011 Salı

Yüce Allah'ın Yarattığı Mucizevi Canlılar: Zehirli Hayvanlar

Yeryüzünde yaşayan hayvan türleri içinde bazıları oldukça öldürücü zehirlere sahiptir. Yüce Allah’ın özel bir hikmet üzere yarattığı zehirli hayvanlar, sahip oldukları renkleri ve zehirlerinin gücü ile Rabbimiz’in sanatı, sonsuz aklı ve üstün kuvvetinin tecellilerindendir.

Dünyanın en zehirli hayvanları hangileridir?

Zehirin hayvanlara ne gibi faydaları vardır ? Hayvan zehirlerinin insanlar açısından taşıdığı hikmetler nelerdir? En Zehirli Kurbağalar

Dorg Poison Frog (phyllobates terribilis)

Kolombiya’nın yağmur ormanlarında yaşayan dünyanın en zehirli kurbağası 150 insanı ya da 30.000 fareyi öldürebilecek miktarda zehiri derisinin üzerinde taşır. Zehiri 2 dakika içinde canlıyı öldürür.

Kokoi Zehirli Ok Kurbağaları

Kolombiya ve Güney Amerika’da yaşayan bu kurbağaların ölümcül zehirleri derilerinin üzerindedir. Bu kurbağalar parlak renklerine rağmen düşmanlarından saklanma gereği duymazlar. Çünkü derilerindeki salgı bezlerinden salgılanan zehirin yalnızca 0,0001 gramı bile bir insanı öldürebilecek derecede güçlüdür.
En Zehirli Kertenkele

Amerika’da Arizona’nın Gila nehri vadisinde yaşayan 60 santim uzunluğu ile oldukça iri olan Gila kertenkelesi (Heloderma suspectum) dünyadaki en zehirli kertenkele türüdür. Bu canlının ölümcül özelliği dişlerindedir. Kurbanını ısırdığı zaman alt çenesindeki bezlerin salgıladığı zehir ağzına dolar ve yavaş yavaş dişlerindeki oluklara sızar. Eğer ısırığı tedavi edilmezse öldürücüdür.

En Zehirli Yılanlar

İstatistikler dünyada bir yılda meydana gelen yaklaşık üç milyon yılan ısırma olayının 100 bininin ölümle sonuçlandığını ortaya koymuştur. Bunun dışında yılanın ısırdığı binlerce kişi de kangren olmakta veya birçok fiziksel hastalıklara maruz kalmaktadır. Bu yılanlar içinde en zehirlileri şunlardır:

En Zehirli Kısa Yılan

Boyu sadece 20 cm olan ve Namibya’da yaşayan Namaqua ya da diğer adıyla Benekli Engerek (Bitis schneideri) en kısa boylu zehirli yılanlardandır.

En Uzun Sivri Dişlere Sahip Yılan
50 mm’lik dişlere sahip olan Afrika’nın en zehirli yılanları arasında yer alan Gaboon çıngıraklı yılanı, 30 yetişkin kişiyi öldürecek derecede zehir püskürebilir.

En Uzun Boylu Zehirli Yılan

Güneydoğu Asya’da ve Hindistan’da yaşayan ve boyu 6 metreye ulaşan Kobra (Ophiophagus hannah) yılanının bir ısırığı bir fil ya da 20 insanı öldürmeye yeterlidir.

En Ölümcül Yılan
Avustralya’da yaşayan Inland Taipan adlı yılan türü dünyada karada yaşayan yılanlar arasında en güçlü zehire sahip olanıdır. Kobra yılanından 100 kat, Kara mambadan 50 kat güçlü olan bu yılan türünün zehiri 5 metre uzaktan etkilidir. Bir ısırığı ise 100 insanı öldürebilecek güce sahiptir.

En Zehirli Böcekler En Zehirli Akrep

Ortadoğu’da yaşayan ve sarı akrep olarak bilinen Death stalker adlı akrep türünün oldukça güçlü bir zehiri vardır. Bu zehirin 1 miligramı 15 bin fareyi öldürebilir. Ayrıca bu zehir yetişkin bir insanı 1 saatte öldürebilecek kadar güçlüdür.

En Zehirli Örümcek

2-3 cm boyunda olan ve Sydney Funnel adlı örümcek türü, 2 metre uzağa sıçrayabilir, 1 mg’lık zehiri 10.000 fareyi öldürebilir. Ayrıca zehiri bir insanı ısırdıktan yarım saat sonra onu öldürebilecek kadar güçlüdür.

Okyanuslardaki Zehirli Canlılar En Zehirli Balık

Dünyanın en zehirli balığı Hindistan’ın Büyük Okyanus sularında yaşayan Taş balığıdır (Synanceia verrucasa). Balığın güçlü nörotoksik içeren yüzgeçleriyle doğrudan temas ölümle sonuçlanabilir.

Balonbalığı:

Japon balığına benzeyen görüntüsüne rağmen çok zehirli olan bu balık, güçlü bir Btatrodotoksin (TTX) ihtiva ettiğinden kas felci yaparak nefes darlığı oluşturmakta ve dolaşım yetmezligine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Bu balığın zehiriyle 24 saat sonra kurbanı ölür.
Aslan Balığı (Pterois)

Hint Okyanusu ve Büyük Okyanusta mercan kayalıkları arasında yaşayan bu zehirli balık türünün üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması sonucunda birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum güçlüğü görülebilir.

Trakonya Balığı

Ortalama 17-18, en çok 35-40 santimetre boya ulaşan kaygan derili bu balığın iğnelerinin zehir gücü çok yüksektir. Bu nedenle yaşlılar, çocuklar veya kalp hastalarında ölüme neden olabilir. İğnesinin battığı yerde kızarma şişme görülür, yüksek dereceli ağrı hissedilir. Kol ve benzeri uzuvlara batması sonucu kısmi veya kalıcı felç olabilir.
Liproz (İskorpit) Balığı

Büyük kafalı bir balık olan iskorpitin kafasında birçok diken ile girinti ve çıkıntı bulunur. Birinci sırt yüzgecinde on bir, arka yüzgecinde üç, karın yüzgecinde bir dikeni zehir taşır.
Mermer Yüzeyli Salyangoz:

Kabuğunun görünümü mermere benzeyen bu küçük canlı oldukça güçlü bir zehire sahiptir. Çünkü zehirinin bir damlası bile anında yirmi kişiyi öldürmeye yeterlidir.

En Zehirli Denizanası (Chironex fleckeri)
Avustralya’nın kuzey sahillerinde yaşayan bu deniz anası türü normal bir denizanasının zehrinin 350 kat fazlasına sahiptir. 3 metreyi bulan dokunaçlarının üzerinde çok sayıda zehirli iğne vardır. 60 adet dokunaça sahip olan bu canlının her bir dokunacı yaklaşık 5 milyara yakın yakıcı kapsül taşır. 70 insanı öldürecek kadar zehir taşıyan deniz anasının dokunaçlarına temas edilmesi ölümcül sonuçlara sebep olur.
En Zehirli Ahtapot

Avustralya’da yaşayan ve iki türü olan (hapalochlaena maculosa ve hapalochlaena lunulata) mavi ahtapot yaklaşık 15 cm’lik boyutuna rağmen dünyanın en öldürücü zehirlerinden birini salgılar. Başının iki yanında avını öldürmek amacıyla bulunan tükürük bezlerinden salgıladığı zehirli karışım avını ısırdığı zaman avın doğrudan solunum sistemini hedef alır. 4 saniye içinde sinir hücrelerinin işlevini durdurur ve 2.5 dakika içinde avını öldürür. Ahtapot yumurtadan çıktıktan 10 gün sonra bir fili öldürecek derecede kuvvetli olan bu zehirini bir günde üretir.
Yüce Allah Zehirli Hayvanları Özel Bir Hikmet Üzerine Yaratmıştır

Zehirli hayvanlar Yüce Allah’ın eşsiz yaratmasının delillerinden biridir. Yüce Rabbimiz, canlılardaki mucizevi özellikleri kullarına şöyle bildirmektedir:
“Gerçekten hayvanlarda da sizin için bir ders (ibret) vardır...” (Mü’minun Suresi, 21)

Zehirli Hayvanlar Zehirlerini Savunma ve Avlanma Amacıyla Kullanırlar
Yılanlar zehirlerini savunma amacından çok avı kontrol altına almak ve öldürmek için kullanırlar.

Örümceklerin gözlerinin önünde iki güçlü kıskaç vardır. Bu kıskaçlar örümceğin hem savunma hem de avlanma silahlarıdır. Her kıskacın gerisinde öldürücü zehirini, zehir çengelinin içine akıtan bir zehir bezi vardır. Örümcek, avını hareketsiz bırakmak istediği zaman kıskaçlarını avına batırır. Ardından kıskacın içindeki deliklerden kurbanının vücudunun içine zehir pompalar.

Kutu denizanası zehirli kollarını savunma amacıyla kullanır.

Mavi denizanası ise zehirini en önemli besini olan karidesleri avlanmak için kullanır.

Zehirli Hayvanlar İnsana Acizliğini Hatırlatır

Zehirli hayvanlarla temas insanlarda sakatlıklara veya ölüme sebep olur. İnsana göre onlarca kat daha küçük olan bu canlıların dokunaçları, zehirli dişleri veya vücutlarındaki dikenleri ile salgıladıkları zehirin insan vücuduna girmesi sakatlığa, hatta ölüme sebep olabilir. Allah dileseydi bu zehir insanlara hiç zarar veremezdi. Ancak insana bu canlılar vesilesiyle acizliğini hatırlatmakta ve Zatı’nın gücünü kudretini bir kez daha hatırlatarak, onlara razı olacağı bir kul olmalarını emretmektedir. Yüce Allah’ın insanlara uyarı olarak gönderdiği Kuran-ı Kerim’de bu konu şöyle bildirilmiştir:
“Ey insanlar, siz Allah’a (karşı fakir olan) muhtaçlarsınız; Allah ise, Ğaniy (hiç bir şeye ihtiyacı olmayan)dır, Hamid (övülmeye layık)tır.” (Fatır Suresi,15)

Hayvanların Zehirleri Bazı Hastalıklara Şifa Olur

Zararlı ve çirkin olarak görülen zehirli hayvanlar aslında birer yaratılış harikasıdır. Çünkü Yüce Allah bu canlıların bedeninde mükemmel ve oldukça hassas çalışan kimya lâboratuvarları yaratmıştır. Bu laboratuvarlar yapılan araştırmalara göre tedavi edilemeyen birçok hastalığa şifa olabilecek kimyasallar üretmektedir. Örneğin arıların zehirleri romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılır. Yılanların zehirlerinde bulunan proteinler ise damar içinde pıhtı oluşumunu (thrombozis) engellemekte, eklem iltihabı (artrit), kanser ve diğer birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Örümceklerin avlanmak için kullandıkları zehirde bulunan bir peptid molekülü ise kalp atışlarındaki ritmi azaltarak çarpıntıya engel olmakta, kan basıncının düşürülmesinde ve diğer kalp-damar hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Yüce Allah zehirle anti-serumu, hastalıkla şifayı, problemle çözümü iç içe yaratarak kullarına yaratma sanatındaki çeşitliliği ve sunduğu çeşitli nimetleri bir kez daha hatırlatmaktadır. Yüce Allah’ın kullarına bahşettiği nimetlerin çeşitliliğine bir ayette şöyle dikkat çekilir:
“Eğer Allah’ın nimetini saymaya kalkışacak olursanız, onu bir genelleme yaparak bile sayamazsınız. Gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.” (Nahl Suresi, 18)

Zehirli Hayvanlar Yüce Allah’ın Yarattığı Mucizevi Canlılardır

Kuran’da Yüce Allah insanları, doğayı incelemeye ve buradaki “ayetleri” yani Yaratılış delillerini görmeye çağırır. Çünkü evrendeki canlı-cansız tüm varlıklar, “yaratılmış” olduklarını gösteren işaretlerle doludur ve kendilerini Yaratan’ın güç, bilgi ve sanatını göstermek için vardırlar. İnsan, aklını kullanarak bu işaretleri görmek ve Allah’ı tanımakla sorumludur. Tüm kainat gibi zehirli hayvanlar da, Rabbimiz’in ayetlerini taşıyan, bu nedenle dikkat edilmesi, incelenmesi ve üzerinde düşünülmesi gereken canlılardır. Allah Kuran’da şöyle bildirir:
“Şüphesiz, mü’minler için göklerde ve yerde ayetler vardır. Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır.” (Casiye Suresi, 3-4)

Allah’ın Yarattığı Delilleri Görebilmenin Önemi

Bilim adamları yıllardır zehirli canlılardaki şaşırtıcı özelliklerin nasıl ortaya çıktığını araştırmaktadırlar. Bu canlılar nasıl olup da bir kimya laboratuvarı gibi çalışarak bu zehiri üretmekte, bu zehiri savunma veya avlanma amacıyla kullanmaları gerektiğini bilmektedirler? Bu canlıların ortaya çıkışları ve sahip oldukları özelliklerle ilgili soruların tek bir cevabı vardır. Yeryüzündeki tüm canlılar Allah tarafından yaratılmıştır. Bu, çok açık ve kesin bir gerçektir. Zehirli hayvanların zehirlerinin sahip olduğu özellikler, bunların tıp alanında kullanılması bize bu olağanüstü düzeni yaratmış olan Yüce Allah’ın benzersiz sanatını ve gücünün sınırsızlığını tanıtan ayetlerden, yani delillerdendir. Önemli olan bu ayetleri görebilmek ve Allah’ın yüceliğini, büyüklüğünü takdir edebilmektir. Allah bunu takdir edemeyen kişilerin durumunu Kuran’da şöyle haber vermektedir:
“Göklerde ve yerde nice ayetler vardır ki, üzerinden geçerler de, ona sırtlarını dönüp giderler. Onların çoğu Allah’a iman etmezler de ancak şirk katıp-dururlar.” (Yusuf Suresi, 105-106)


sitemiz kez ziyaret edilmiştir.
http://haberanatomi.blogspot.com/