]]>

24 Ekim 2011 Pazartesi

Kutup Ayıları Dondurucu Sularda Uzun Süre Nasıl Yüzerler?

Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır. (Casiye Suresi, 4)

Gerçek şu ki, göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır; diriltir ve öldürür. Sizin Allah'tan başka veliniz ve yardımcınız yoktur. (Tevbe Suresi, 116)


Allah, bazı hayvanlara şaşırtıcı yetenekler, dayanıklılık, üstün ve mucizevî özellikler vermiştir. İnsanı ise hayvanlarla kıyaslandığında çok aciz olarak yaratmıştır. Allah'ın ilhamıyla hareket eden bu canlılar, kusursuz yaratılış ve merhamet örnekleri göstermektedirler. Kutup ayıları da bu hayvanlara bir örnektir.

Yapılan araştırmalar, kutup ayılarının dondurucu soğukluktaki kutup denizlerinde kimi zaman dokuz güne kadar kesintisiz yüzebildiklerini göstermektedir. Kutup ayıları fokları avlayarak beslenirler, foklar da buz adacıkları üzerinde yaşarlar. Bu nedenle ayıların karadan deniz üzerindeki buz adacıklarına kadar yüzmeleri gerekmektedir. İklim değişiklikleri sebebiyle eriyen ve karadan uzaklaşan buz adacıkları, kutup ayılarını daha uzun süreli yüzmek zorunda bırakmaktadır. Bu suların sıcaklıkları 2-6 oC civarındadır, dışarıdaki ısı ise kimi zaman -30, -40 dereceye kadar düşmektedir. 3-4 gün su içinde vakit geçirmelerine rağmen kutup ayılarının bunu donmadan yerine getirmeleri olağanüstüdür.

Kalın cilt altı yağ dokusu yetişkin kutup ayılarını çevrenin olumsuz etkilerinden korur ve kaldırma kuvveti etkisi ile de yüzmelerini kolaylaştırır. Fakat bu durum yavru ayılar için geçerli değildir. Yavru ayılar çok az miktarda yağ dokusuna sahiptirler, dolayısıyla kürkleri onları soğuk sudan korumaz. Ancak her canlıyı koruyan ve herşeyi bilen Rabbimiz yavruları koruyacak davranışı da dişi kutup ayılarına ilham etmektedir. Bir fedakârlık ve merhamet örneği olarak dişi ayılar, yavrularının kısa süreler dışında soğuk suyla temas etmelerine izin vermezler. Yavrularını sırtlarında taşıyarak yüzerler.

Son derece zorlu bir ortamda yaşayan bu canlılar kendileri için çok değerli olan enerjilerini yavruları için harcarlar. Evreni kusursuz biçimde düzenleyen ve tüm canlıları da yaratıp şekillendiren Allah'tır. Canlılar yaratıldıkları ilk andan itibaren vücutlarındaki kusursuz sistemler ve sahip oldukları üstün kabiliyetlerle donatılmıştır. Canlıların yaşamlarının her anında gösterdikleri üstün bilinç Yüce Allah’ın ilhamıyladır. Ayetlerde Allah şöyle buyurmaktadır:

"…Doğrusu benim Rabbim, her şeyi gözetleyip-koruyandır." (Hud Suresi, 57)

Allah... O'ndan başka ilah yoktur. Diridir, kâimdir. (Âl-i İmrân Suresi, 2)


sitemiz kez ziyaret edilmiştir.
http://haberanatomi.blogspot.com/