]]>

15 Eylül 2011 Perşembe

Hızlı Yüzen ve Yavaş Yürüyen Penguenlerin Hareketlerindeki Yaratılış Delilleri

Penguen bir tür deniz kuşudur. Ancak pula benzeyen tüylerle kaplı dar kanatları uçmak yerine yüzmek için yaratılmıştır. Karada ise çok ağır hareket eder.


Penguenler karada neden yavaş hareket ederler?


Suda hızlı hareket etmelerindeki yaratılış özellikleri nelerdir?


Penguenlerin kısa süreli de olsa havalanmalarının sebebi nedir?


Penguenler, birey sayısı yüz binlere ulaşabilen büyük topluluklar halinde yaşayan canlılardır. Bu canlılar, yaklaşık - 400C’lik bir ortamda yaşamak için özel donanımlara sahip olarak yaratılmışlardır. Buzun üzerinde yaşar, beslenir, avlanır ve yavrularını büyütürler. Bu, kuşkusuz son derece büyük emek isteyen bir iştir. Ancak penguenler, bir insanın Allah’ın dilemesi dışında yaşamaya asla güç yetiremeyeceği böyle bir ortamda varlıklarını sorunsuz devam ettirebilirler. Çünkü alemlerin Rabbi olan Allah penguenlere bulundukları ortama uyum sağlamaları için pek çok özellik bahşetmiş, bu özellikleri de mucizevi detaylarla süslemiştir. Tüm ilmin sahibi olan Allah bir ayetinde bu gerçeği insanlara şöyle haber verir:

“Ben gerçekten, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah’a tevekkül ettim. O’nun, alnından yakalayıp-denetlemediği hiçbir canlı yoktur. Muhakkak benim Rabbim, dosdoğru bir yol üzerinedir (dosdoğru yolda olanı korumaktadır.)” (Hud Suresi, 56)

Penguenlerin Karadaki Yürüyüşleri Ağır, Fakat Enerji Tasarrufu Sağlayacak Şekildedir

Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğu için penguenler karada rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Fakat yürümeleri oldukça ağırdır. Çünkü büyük gövdeli olmalarına karşın, yürüyüşlerini zorlaştıracak kadar küçük bacaklara sahiptirler. Ancak bu özellikleri Yüce Allah’ın onlara bahşettiği büyük bir nimettir.

Sağa sola sallanarak yürürlerken aslında enerji tasarrufu yaparlar çünkü normal şekilde yürümüş olsalar kendi büyüklüklerindeki bir hayvandan iki kat daha fazla enerji harcamaları gerekirdi. Fakat aşırı kısa bacaklı olan penguenler, yana doğru adımlar atarak kaslarının daha az yorulmasını sağlarlar. Böylece her adımın sonunda bir sonraki adım için enerji depolarlar. Elbette enerji tasarrufu - 400C soğukta oldukça önemli bir detaydır. Kinetik ve potansiyel enerjinin birbirine dönüşümünü kullanarak enerji tasarrrufu sağlayacak bir yürüyüş yapmak Allah’ın canlılar üzerindeki şefkat ve merhametinin en büyük delillerinden biridir. Allah’ın penguenler üzerindeki rahmet ve lütfu sadece yürümelerindeki enerji tasarrufu ile de sınırlı değildir.

Suda Hızlı Hareket Etmelerini Sağlayan Özelliklere Sahip Olarak Yaratılmışlardır

Penguenler, diğer kuşlar gibi havada uçamazlar, ama derin sularda çok usta birer yüzücüdürler. Bu canlılar, suda avlandıkları için karadakinin tam aksine suda çok hızlı hareket ederler. Penguenlerin soğuk suda hızlı hareket etmelerini sağlayan ve üşümelerini engelleyen ise üzerlerindeki kürkleridir. Vücutlarını kaplayan kürkleri, derilerinden üretilen özel bir yağ sayesinde hava geçirmeyen, sıcak tutan, soğuk suyun deriye ulaşmasını engelleyen diğer bir deyişle su geçirmez dalış elbisesi gibidir. Bu kaygan dalgıç kıyafeti sayesinde penguenler, su altında saatte 25 km’ye varan bir hızla adeta uçarcasına yüzerler.

Havada uçan kuşlar, hafif olmak zorundadırlar, bu yüzden kemiklerinin içi boş olacak şekilde yaratılmışlardır. Oysa penguenler derinlere dalabilmek için ağırlığa ihtiyaç duyarlar. İşte bu nedenle Rabbimiz onları kemiklerinin içi dolu olarak yaratmıştır. Böylece penguenler rahatlıkla balıkların peşinden derin sulara dalabilirler. Ayrıca sahip oldukları kanatları uzun telek tüylerinden yoksun olduğu için uçmaya elverişli değildir. Buna karşılık bu kanatlar yüzmede çok kuvvetli yüzgeç görevi görürler.

Penguenler Uçamaz Fakat Kısa Bir Süre Havalanabilirler

Yuvarlak gövdeleri ve tırmanma becerilerinin sınırlı olması dolayısıyla, penguenlerin sudan kıyıya, özellikle de bir buz kütlesi ya da kaya üzerine çıkmaları aslında oldukça güçtür. Bu nedenle kıyıya yaklaşınca suyun derinliklerinden hızla yüzeye yüzüp kendilerini karaya adeta ‘fırlatır’ ve gövdeleri üzerine düşerler. Gövdelerinin üzerine düştüklerinde yüzgeç kanatlarının yardımıyla kızak gibi kayarak, karaların kilometrelerce içlerine kadar gidebilirler.

Penguenlerin bu kısa süreli havalanma özellikleri farklı penguen türlerine göre değişir. Örneğin Adelie penguenleri gibi nispeten küçük türler, sudan 2-3 metre yukarı kadar yükselebilirler ve kendilerine hiçbir zarar vermeden keskin kaya parçalarının üzerine inebilirler. Penguen ailesinin en iri türü olan imparator penguenleri ise su yüzeyinden 20 ile 45 santimetre kadar yükselerek kıyıya zıplarlar.

Penguenler yüzeye yükselirken köpüğü andıran beyaz baloncukları kullanırlar. Saatte 19 km hızla yükselen bu kuşların gövdesini adeta bir palto gibi saran bu hava kabarcıklarının bir benzeri gemilerin suda daha hızlı hareket etmesini sağlamak için kullanılır. Bu yöntemden yola çıkan uzmanlar, penguenlerin kısa süreli havada kalma tekniğinin detaylarını araştırmışlardır.

Penguenlerin Havaya Sıçrama Tekniği

Penguenler, suya dalmadan önce tüylerini kabartıp aralarına bolca hava alırlar. Bunun sebebi suda derinlere indikçe artan basıncın havayı sıkıştırmasıdır. 15-20 metre derinlikte, hava hacim yönünden %75 küçülür, tüyler kapatılıp arasında hapsedilir. Yüzeye hızlı yükseliş sırasında yeniden genişleyen baloncuklar sürtünmeyi azaltıp hızı artırır. Penguenlerin itici gücünü sağlayan kanatları ise köpüklerin dışında kaldığı için havadan etkilenmez. Bu şekilde yüzme esnasında güçlü yüzgeç görevini sürdürebilir ve penguenlerin daha hızlı hareket etmelerini sağlar.

Bilim adamlarının matematik ve sıvı mekaniğini kullanarak çok uzun formüllerle yaptıkları hesaplar sonucunda buldukları bu hızlı hareket etme mekanizmasını penguenler hiçbir hesap yapmadan bilmekte, havanın sürtünme hızını hesaplamakta ve baloncukların sürtünme hızını arttıracak yöntemleri bilmektedirler. Burada kısaca özetlediğimiz penguenlerin bu davranışlarının her aşaması akıl, plan, hesap ve bilgi içermektedir. Ancak tüm bu özellikleri penguenlere ait olarak değerlendirmek elbetteki mantıklı değildir. Çünkü penguen bilinci olmayan, dolayısıyla akıl gösteremeyecek tedbir alamayacak bir canlıdır. Öyle ise penguenin bu davranışlarının nereden kaynaklandığı sorusunun bir açıklaması olmalıdır. Bu akıl ve plan penguenin kendisine ait değilse kime aittir? Elbette penguenlere bu akılcı planları yaptıran, onları yaratan ve tüm bunları ilham ile emreden, sonsuz akıl ve kudret sahibi olan Allah’tır. Bir ayette bu gerçek şöyle bildirilir:

“Allah, her şeyin Yaratıcısı’dır. O, her şey üzerinde vekildir.” (Zümer Suresi, 62)

Melik (Bütün kainatın sahibi ve mutlak surette hükümdarı) Olan Allah Çok Yücedir

Canlılar için yaşamlarını devam ettirmek çok önemlidir. Çünkü alemlerin Rabbi olan Allah canlılara beslenmeyi, çoğalmayı, yavrularına bakmayı ve nesillerini devam ettirmeyi ilham etmiştir. Rabbimiz canlıların bu görevlerini yerine getirmeleri için onlara çeşitli özellikler bahşetmiştir. Penguenler de bu lütuf ve ikramın en güzel örneklerindendir. Kutup bölgelerinde yaşadıkları için enerji tasarrufunu en aza indirecek yürüyüş şekline sahip olmaları, avlanmaları ve kendilerini avlayacak canlılardan kaçmaları için suda hızlı hareket etmeleri, bu amaçla yaratılan tüyler, kanat şekilleri ve sahip oldukları teknik bilgiler bu örneklerden birkaçıdır.

Penguenlerin bu yetenekleri hakkında dikkat edilmesi gereken bir detay daha vardır: Her penguen doğduğu andan itibaren tüm bilgilere sahiptir. Elbette penguenlere sahip olduğu bu bilgileri ilham eden ve onları üstün yeteneklerle birlikte var eden sonsuz ilim ve güç sahibi Allah’tır.

Kendisiyle konuşmakta olan arkadaşı ona dedi ki: "Seni topraktan, sonra bir damla sudan yaratan, sonra da seni düzgün (eli ayağı tutan, gücü kuvveti yerinde) bir adam kılan (Allah)ı inkar mı ettin?" (Kehf Suresi, 37)


sitemiz kez ziyaret edilmiştir.
http://haberanatomi.blogspot.com/